فهرست

هفته ملی دیابت (۲۲ الی ۲۸ آبانماه)مراقبت دیابت، امروز بیشتر از همیشه

دیابت یکى از شایع‌ترین بیمارى‌هاى مزمنى است که بشر را گرفتار کرده است.در سال ۲۰۰۳ تعداد مبتلایان به بیماری دیابت در سراسر جهان ۱۹۴ میلیون نفر تخمین زده مى‌شد. پیش بینى مى‌شود که این رقم تا پایان سال ۲۰۲۵ در نتیجه طولانى شدن عمر مفید افراد، سبک زندگى بى‌حرکت و غیرفعال و تغییر الگوهاى رژیم غذایى به ۳۳۳ میلیون نفر برسد.با مراقب و کنترل بیماری دیابت از عوارض آن پیشگیری کنیم.95 درصد دیابتی ها در جهان دیابت نوع دو دارند. این نوع دیابت بیشتر در نتیجه افزایش وزن بدن و عدم تحرک بدنی رخ می دهد.

شعار روز جهانی دیابت "مراقبت دیابت، امروز بیشتر از همیشه" 

23 آبان ماه مصادف با 14 نوامبر به عنوان روز جهانی دیابت و 22 لغایت 28 آبان ماه سال جاری به عنوان هفته ملی دیابت می باشد که با توجه به افزایش روزافزون مبتلایان به این بیماری، این روز با هدف افزایش آگاهی در رابطه با این بیماری، علل و عوارض آن نامگذاری شده است. 
عوارض مزمن بیماری دیابت، مسئول بیشترین ناتوانی‌ها و مرگ ‌ومیرهای ناشی از دیابت هستند؛ عوارض بیماری دیابت اغلب پس از سال‌ها قند خون بالا رخ می‌دهند. با این حال با انجام موارد زیر می‌توانید ریسک بروز عوارض دیابت را کاهش دهید:

داروهایتان را به طور منظم مصرف کنید 
درصورتی که پزشک برای کنترل سایر عوارض از قبیل فشار خون یا کلسترول بالا دارویی تجویز کرده است آن‌ها را به طور منظم مصرف کنید
 قند خونتان را به طور مرتب اندازه‌ گیری کنید و آن‌ها را ثبت کنید
 یک رژیم غذایی سالم داشته باشید
 بطور منظم ورزش کنید؛ حداقل 30 دقیقه، 5 بار در هفته
 درصورت چاقی یا اضافه وزن، وزنتان را کاهش دهید   
 زیاد آب بنوشید
 سیگار نکشید

 

دیابت موجب افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی می شود. مطالعه ای که در چند کشور انجام شد نشان داد که 50 درصد از افراد مبتلا به دیابت در اثر بیماری قلبی عروقی فوت می کنند.

روند فزاینده شیوع دیابت و پیش بینی افزایش 69 درصدی تعداد افراد بالغ مبتلا به دیابت در فاصله زمانی 2010 تا 2030 در کشورهای درحال توسعه و افزایش 20 درصدی دیابت در این گروه سنی در بازه زمانی مذکور در کشورهای توسعه یافته،

عوامل خطر متابولیک که خطر ابتلا به بیماری های غیرواگیر را افزایش می دهند شامل فشارخون بالا، اضافه وزن/چاقی، قند خون بالا و چربی خون بالا می باشد. از نظر مرگ و میر های نسبت داده شده، عمده ترین عامل خطر متابولیک در سطح جهان، فشارخون است و پس از آن اضافه وزن و چاقی، و قند خون بالا قرار دارند.

بنابر پروژه های سازمان جهانی بهداشت، دیابت ، هفتمین علت سببی مرگ در سال  2030 خواهد بود. رژیم غذایی سالم، انجام منظم فعالیت بدنی، حفظ وزن بدن در حد طبیعی و پرهیز از استعمال دخانیات می تواند از دیابت پیشگیری کند یا وقوع آن را به تاخیر بیندازد.

دیابت نوع دو ، 90 درصد افراد مبتلا به دیابت در جهان را شامل می شود و در پی افزایش وزن بدن و عدم تحرک بدنی رخ می دهد دیابت موجب افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی می شود مطالعه ای که در چند کشور انجام شد؛ نشان داد که 50 درصد از افراد مبتلا به دیابت در اثر بیماری قلبی عروقی فوت می کنند.

هدف سازمان جهانی بهداشت این است که از اقدامات موثر برای مراقبت، پیشگیری و کنترل دیابت و عوارض آن در کشورهای با درآمد کم و متوسط پشتیبانی کند.

سازمان جهانی بهداشت در دو هدف اصلی برنامه عملکردی جهانی پیشگیری و کنترل بیمار یهای غیرواگیر سال 2013 تا 2020 خود به این موضوعات پرداخته است.

اهداف اصلی برنامه شامل متوقف ساختن افزایش میزان دیابت و چاقی و دسترسی 100 درصد جمعیت به داروهای مناسب و فن آوری های پایه و ضروری برای درمان بیمار یهای غیرواگیر،

است.

  • انتظار می‌رود تا سال ۲۰۳۰ تعداد افراد مبتلا به دیابت به ۵۷۸ میلیون نفر افزایش یابد و ممکن است تا سال ۲۰۴۵ تعداد بیماران از مرز ۷۰۰ میلیون نفر بگذرد.
  • نیمی از مبتلایان به دیابت در جهان از بیماری خود اطلاع ندارند.
  • طبق آخرین مطالعه انجام شده در کشور ما یک چهارم بیماران از بیماری خود بی اطلاع هستند.
  •  
  • ۳ نفر از هر ۴ دیابتی در کشورهای با درآمد پایین و متوسط زندگی می‌کنند.
  • از هر ۶ تولد ۱ مورد درگیر قند خون بالا (هیپرگلیسمی) در بارداری هستند. (۲۰ میلیون)
  • دو سوم افراد مبتلا به دیابت در مناطق شهری زندگی می‌کنند و سه چهارم آن‌ها در سن کار هستند.
  •  
  • از هر ۵ نفر مبتلا به دیابت (۱۳۶ میلیون) یک نفر بالای ۶۵ سال سن دارد (در سال ۲۰۱۹، ۲۰ درصد بیماران سالمندند).
  • ۴.۲ میلیون نفر در سال ۲۰۱۹ در اثر دیابت فوت کردند.
  • هزینه های دیابت در سال ۲۰۱۹ میلادی به میزان ۷۶۰ میلیارد دلار آمریکا بوده است، دیابت مسئول ۱۰ درصد از کل هزینه های صرف‌شده در سلامت است.
  •  
  • در برخی کشورهای جهان، تا ۵۰ % افرادی که مبتلا به کووید ۱۹ شدند، مبتلا به دیابت بودند.
لینکهای مرتبط

آوای سلامت (دفترآموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت)

دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر

کمیته ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر

(انجمن دیابت ایران)

آکادمی دیابت ایران

پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم

American Diabetes Association

European Association for the Study of Diabetes