خانواده واحد اصلی جامعه است. تغییر سریع جمعیتی، اجتماعی - اقتصادی بر الگوهای شکل گیری خانواده و زندگی خانوادگی اثر می گذارد و تغییرهای چشمگیری را در ترکیب و ساختار خانواده ها ایجاد می کند. برنامه های بهداشت باروری باید در خدمت نیاز زنان، کودکان، نوجوانان، و جوانان باشند و ارایه اطلاعات مشاوره ای و خدمات را به آ ن ها مدنظر قرار دهد. با برقراری سیستم مراقبت های بهداشت اولیه (PHC)؛ بهداشت مادر و کودک، تنظیم خانواده و تغذیه از اجزای مهم این سیستم شمرده شدند.
در حال حاضر واحد سلامت خانواده، جمعیت و مدارس با هدف ارتقای سلامت گروه های هدف مربوطه به شرح ذیل، تدوین و اجرای استراتژی های کاربردی در این زمینه فعالیت دارد. گروه های مدیریت سلامت خانواده، جمعیت و مدارس عبارتند از:
- گروه سلامت کودکان و نوزادان (شامل: برنامه "ترویج تغذیه با شیر مادر"، برنامه "مراقبت های ادغام یافته ناخوشی های اطفال"، برنامه "مراقبت ادغام یافته کودک سالم"، برنامه تکامل، نظام مراقبت مرگ کودکان 59-1 ماهه)
- گروه سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس
- گروه سلامت مادران
- گروه باروری سالم و جمعیت
- گروه سلامت میانسالان و سالمندان
واحد سلامت خانواده یکی از واحد های ستادی معاونت بهداشتی می باشد که با یک کارشناس مسئول(به عنوان مسئول واحد ) و 4 کارشناس به گروههای هدف خود یعنی زنان باردار / کودکان / زنان 49-10 ساله / سالمندان در راستای دستیابی به تندرستی ، سلامتی کامل ( هدف غایی ) از طریق برنامه های ذیل ارائه خدمت می نمایند.
1-برنامه های تنظیم خانواده :
این برنامه بدنبال آن است که مردم قابلیت تولید مثل با آزادی در تصمیم گیری بابت چگونگی ، وقت ، تناوب بارداری را داشته باشند. این بدین معنا است که امکان آگاهی و دسترسی به بهترین روش های مطمئن ، موثر ، کم هزینه و قابل قبول پیشگیری از بارداری در چارچوب قانون مهیا گردد.
برنامه تنظیم خانواده شامل ارائه همگانی خدمات با کیفیت ، کم هزینه و قابل قبول به متقاضیان خدمت است تا گیرندگان خدمت بتوانند به هدف های تولید مثل خود و پیشگیری از وقوع حاملگی نا خواسته و پرخطر ، سقط های غیر ایمن ، وقوع بیماری ، معلولیت و مرگ دستیابی داشته باشند.بدین لحاظ معاونت بهداشتی هرساله اعتباری معادل 600 تا 700 میلیون ریال بابت ارائه خدمات رایگان تنظیم خانواده ( قرص ها ، آمپول ها ، کاندوم ، IUD، بستن لوله رحمی ، وازکتومی ) تخصیص می دهد.
فعالیت های برنامه تنظیم خانواده از دیدگاه گیرنده خدمت بر دو محور استوار است :
1-آموزش : شامل آموزش های قبل از ازدواج /حین ازدواج /بعد از ازدواج
2-ارائه خدمات شامل مشاوره تنظیم خانواده / ارائه روش های مدرن پیشگیری از بارداری
2-برنامه کودکان:
این برنامه در 3 محور خدمات مراقبتی خود ارائه می نماید:
الف ) مراقبت از کودک سالم (WBC) کمتر از 8 سال که به دنبال یافتن راهی برای جدا کردن کودکان به ظاهر سالم یا مستعد به بیماری است.
ب ) مراقبت از کودک بیمار (IMCI) که بدنبال پیشگیری از مورتالیتی در کودکان کمتر از 6 سال است.
ج) مراقبت از تغذیه با شیر مادر در کودکان کمتر از 2 سال و شروع این مراقبت ها از بیمارستان های دوستدار کودک می باشد و در ادامه تا 2 سالگی در قالب برنامه ی کودک سالم انجام می شود.
3- برنامه ی سالمندان :
این برنامه بدنبال در" سالمندی با کیفیت " می باشد.در این راستا محورهای کلان وزارت بهداشت در ابعاد
سلامت سالمندان شامل موارد زیر می باشد:
-بهبود شیوه زندگی سالم در دوره سالمندی
-مراقبت های ادغام یافته سالمندان
-تعمیم پوشش بیمه
-مدیریت آموزش و پژوهش
-حساس سازی جامعه
-هماهنگی های بین بخشی
اسامی کارشناسان واحد سلامت خانواده
1-مریم رضایی مسئول واحد
2-پروین حسنجان زاده کارشناس برنامه مادران
3-محبوبه خاوری کارشناس برنامه کودکان
4-آمنه صادقی کارشناس سالمندان
5- خانم پور اصغر
6-خانم طاهری کارشناس برنامه سلامت بانوان
شماره تلفن مستقیم تماس :۳۲۳۶۳۸۷۹-011